Bu soru her daim kafa karıştırmıştır. Hatta ikisinin de aynı şeyin farklı isimleri olduğunu savunanlarda olmuştur ama öyle değil. Akıl da Zeka da aslında bir kabiliyettir. İkisi arasındaki en önemli fark bir başkasından akıl alabilirsiniz ve fakat zekayı asla alamazsınız.
Zekası her insanın kendi kapasitesi cihetinde kendisine aittir. Bir hastalık söz konusu olmadığı sürece herkesin kendine has bir aklı vardır.
Akıllı olmak kendi davranışlarının farkında olmak, kontrol edebilmek, doğru ve yanlış arasındaki farkı değerlendirebilme kabiliyetidir.
Akıl diğer canlılarla insanı ayıran en önemli özelliktir. Örnek hayvanlar yalan söyleyemez fakat insanlar neden bilinmez sürekli olarak bu yola başvuruyorlar. İşte insandaki yalanla gerçeği, doğru ile yanlışı ayırabilme fikir belirtme yeteneği akıldır.

İnsanlar birbirleri ile akıl alışverişinde bulunabilir. Diğer insanların düşünemediği bir şey için bir kişi belirttiğinde bir tek onun aklına geldi denilebilir. İnsanlar birbirini etkileyerek bir insanın akıl tutulması yaşamasına sebep olabilir. İnsanların bir birlerine yol göstermesine akıl vermek denir. İnsanların aralarında akılsız olarak hitap etmesi doğru ve isabetli düşünülemediğini belirtmek için söylenmiş bir sözdür.
Zeka ise bunlardan çok farklı olarak bir olayı, olguyu, oluşumu önceden anlama, anlamlandırma ilişkileri kavrama, yargılama ve açıklayarak çözme yeteneğidir. Araştırmacılar Zekanın 12 yaşına kadar kavranamaz bir hız ile geliştiği sonra gelişme hızının yavaşlayarak 20 yaşına kadar sürdüğü, orta yaşlarda ise zeka seviyesinin sabit kaldığı kabul edilir.
Zeka hayvanlarda da vardır. Hayvanlarda farklı olarak zeka bir nevi içgüdüsel bir olaydır. İnsan zekası şüphesiz ki hayvan zekasına nazaran çok daha komplike ve gelişmiştir. Her iki zeka türü de sinir sistemi ile ilgilidir. İnsanı ayıran konuşabilme özelliği, dik ve ayakta durabilmesi, el yapısı nedeniyle aletleri kullanabilmesi ve gelişmiş beyin ve sinir sistemidir.
Zeka bir insanın her türlü olay karşısında aynı yeteneği gösterebileceği anlamına gelmez tabi ki. Mesela bir besteci kendi duygusal yapısının içerisinde en karışık eserleri aklıyla değil zekası sayesinde oluşturur. Şuan gelmiştir sizinde aklınıza bazı müzik dehaları.
Ama unutmamalı ki aynı müzik dehaları ortalama bir matematik problemini çözemeyebilirler. Sonuç olarak zeka, ruhsal olaylara, algı ve hafıza yeteneğine, tutkulara, eğilimlere, iradeye ve bilgi edinme isteğine göre farklılıklar gösterebiliyor. Akıl somut olarak ölçülemez gösterilemez fakat zeka tam olarak olmasa da IQ denilen bir testle ölçülmeye çalışılıyor.
0 coment�rios:
Yorum Gönder
Burada değerli yorumlarınızı paylaşabilirsiniz.